Noen som vil prate om pattegris?
Uetisk?
Noen som vil prate om pattegris?
Uetisk?
Kan noen fortelle meg hva det er?
Sa dere gris? 😁 Har sett verdens herligste griser i dag 🙈
Parttegris? Som i grisunger som fortsatt dier og blir slaktet pga sitt møre kjøtt?
eller pattegris som det også heter.. :crazy_face:
Dyr dævvær for at vi skal ete de, helt uproblematisk spør du meg.. Hvordan etikken er i husdyrhold og frakt av husdyr, derimot, er en helt annen diskusjon..
Trur jeg står over... Spiser minimalt m svin uansett....
Problemet, Big, er vel at vi (les:meg) ikke får de engang.. 😂😂
Hva tenker du er uetisk avliving av dyr Luna?
Heh.. no er vel strengt tatt alle dur på en gård avlet frem for å bli mat, bortsett fra hund og katt..
skrivefeilfaen..
Nyfødt pattegris! Delt i to. Rett på grillen. Yummi.
Bedre kjøtt får du bare ikke.
Jeg prøver i størst mulig grad å kjøpe kortreist kjøtt. Helst slaktet på gården de ble født. Eller allerhelst viltkjøtt... Spiser mindre og mindre kjøtt generelt...
Ser heller ikke forskjell på det Høna
Det viktigste er hvordan de har levd mens de levde. Og at de har sluppet lang stressende transport til slakteri etc
Tenker sjelden på det, jeg.. har aldri spist pattegris.. Det har vært en naturlig del av oppveksten å ta del i slakt og fødsler av dyr.. Vi hadde kaniner, kosa med dem, avla dem opp og fikk skinn og kjøtt.. Har vært på jakt siden jeg var en neve stor, og traska etter stefar inskauen.. stor sorg ar jeg aldri har somla meg til å ta jegerprøven, men har vært med på alt, og mått spise rått elghjerte når vi felte storoksen (elg) på Finnskogen.. Blir kanskje kynisk, men jeg tenker at å romantisere og personifisere dyr er feil.. Husdyr er mat. De skal behandles ordentlig, være «lykkelige» når de lever, og avlives på en ordentlig måte..
En pattegris har vel levd livets gode dager inntil en brå slutt; hatt det mye bedre enn mange andre dyr som opplever stress og smerte før slakting.
Uetisk?
For noe tull.
Ikke mer enn annen ressurskrevende luksus.
Helt enig med deg Frk!
Samme filosofi her. Har sjøl drevet husdyrhold og gård (økologisk)
Enig @FrkN
Er også oppvokst på et småbruk hvor dyr ble behandlet med respekt, men det var også et klart skille mellom mennesker og dyr. Merker en annen holdning her blandt "byfisene" i Trondheim.
Jøss
Er de fleste forumdamer bondetupper? 😂
@Luna. En hanngris blir kastrert når den er noen uker gammel. vokser fortest mulig i en binge, for så å bli slaktet når den er 4-6 måneder.
Bedre?
Gårdsdyr på småbruk har det som regel bra, og bønder flest har god etikk og moral og legger stoltheten sin i glade dyr.. Noe som irriterer meg er folk som behandler hundene og kattene sine som om de var ungene deres.. da må jeg himle litt med øynene.. fnis!
Har aldri bodd på gård, men bor på landet.. 😁
Slik jeg ser det, så er største problemet i norsk husdyrhold lange avstander fra gård og til slakteri. Der dyra etter en lang dag på bil blir stua sammen, stressa og redde. For så å bli slakta opptil et døgn etter de ankommer slakteri..
Samtidig som hjemmeslakting er et byråkratihælvete å få gjennom, mattilsyn og gudene vite hva!
DET irritere meg! Og er regler som i svært få tilfeller er det beste for dyra!
Enig med du,Tussa!
Kanskje vi har satse på feil sted Frk?
Mulig vi hadde egne oss i Jakten på kjærligheten / bonderomantikk 😇😛
Hjah!, Tussa! Vi hadde vært en hver bondes store drøm! 😁😁
Hahaha, akkurat det er jeg litt usikker på 😂... Muligens bondens våte drøm 🙃😇😜
Dyrt.
Innlegg slettet av bruker
Ja. Det er dyrt.
Innlegg slettet av bruker
Mathallen har det. Slakter'n Annie's selger det.
Innlegg slettet av bruker
Innlegg slettet av bruker
Var jo humant å ekspedere både mor og barn samtidig da Frk 🙃
Innlegg slettet av bruker
Innlegg slettet av bruker
Kan ikke se at det skulle være mer uetisk enn å bruke "eldre" dyr i matproduksjon - for grisungenes del. Kanskje snarere tvert imot, da jeg ikke akkurat ser for meg at dyr som lever hele sitt liv i et fjøs er spesielt lykkelige uansett. Kanskje like greit at liver blir kortest mulig, slik sett? Det uetiske ved pattegris måtte være at grisemoren vel nødvendigvis blir fratatt ungene sine lenge før de naturlig ville sluttet å die. Men jeg vet ikke om grisemødrene blir slaktet samtidig eller om de lever videre uten ungene sine?
Innlegg slettet av bruker
Det *mer uetiske ved pattegris...
Hvis de lever videre etter å ha blitt fratatt ungene sine for tidelig, synes jeg pattegris er mer uetisk enn annen gris, @FrøkenH
Ja, altså ikke grisene som er uetiske da...
Innlegg slettet av bruker
Innlegg slettet av bruker
@FrøkenH
Det jeg mente var det at moren blir fratatt ungen(e) sin(e), uansett om det er gris, ku eller et annet dyr. Om det er verst for dem at ungene blir helt borte (slaktet) eller at de ikke får gå bort til ungene sine, vet jeg ikke.
Men mener å ha hørt at kalvene får die, men at de er adskilt fra mødrene ellers? Uten at jeg vet om det gjør saken spesielt mye bedre.
@Hønemor
I så fall virker det plausibelt at det gjør en positiv forskjell for purkene. Eller jeg vet ikke. Noen dyremødre virker som de har veldig oversikt over antall barn og savner (leter etter) de(n) som mangler selv om de har flere igjen.
Innlegg slettet av bruker
Godt spørsmål, @Patent. Som jeg ikke har svar på.
Innlegg slettet av bruker
Kalver får pulvererstatning, ja.
Det samme gjør geitekillinger
Det er en brutal verden...
Eller mange av dem, og er de bukkekillinger så blir de tatt livet av med en gang,, ikke brukt til noe 🙄😳
Innlegg slettet av bruker
For å si det sånn: uansett hvordan man vender og vrir på det, produseres slike dyr for menneskenes skyld, og ikke med utgangspunkt i dyrenes naturlige behov. Spørsmålet er vel bare i hvilken grad det skjer på bekostning av dyrene.
Problemet er stordriftsbruk... Penga som rår, og konsumenter skal ha, skal ha,,,
Også tungrodd byråkrati som effektivt stopper alternativene
@Patent
Det tror jeg du kan ha rett i. Som med ulike "grupper" av mennesker som det har gått i den retningen med; at de får rettigheter som alle andre. Til slutt kommer vel dyrene også. Håper jeg iallfall.
Geit som ikke melker blir slaktet og kastet. Blir ikke solgt som kjøtt engang.
Alle rester fra fisker som blir filetert blir kastet. Alle grønnsaker som ikke møter butikkenes standarder og krav blir kastet. Alt i alt snakker vi tonn hver dag av fullt spiselig kjøtt og grønnsaker som blir kastet istedenfor å bli spist.
Virkelig _hva da_, @Switch?
Det håper jeg Patent
Men er redd for at det kan ta litt tid..
Nå er det på trappene å øke grensen for ansett normal gjennomsnitt for BMI,, da over 70 prosent av den voksne befolkning i Norge er overvektige...
Så da er det bare å konsumere å velte seg i uetisk produsert føde videre da.
Og "alle" er fornøyd...
@Switch
Jaha...vil du at jeg skal bekrefte at jeg mener det jeg skriver eller er det en protest mot at jeg mener det, eller hva er poenget ditt...?
@Patent
Enig.
@Patent
Det er interessant det du sier der.
Og det vil bli en dyp debatt med mange vinklinger...
Jeg tenker også i en global sammenheng der vi vet at store deler av verdens befolkning lever under sultegrensen.
Vi vet også at de ressurser som kreves for å produsere noen kg kjøtt kunne mettet mange fler om de ble anderledes disponert.
Så her er etiske spørsmål på rekke og rad....
Er like "confused", Switch....
@Haugtussa
Ja, det det "koster" å fø opp en okse, kunne mettet mange mennesker hvis det ikke gikk "via" oksen, som menneskene deretter skulle spise - dvs. hvis flere spiste mindre kjøtt og mer vegatarisk ville det blitt mer mat på alle.
Nettopp Blabla...
Men i stedet legges det til rette for at vi i vesten kan konsumere mer og mer...
Ughh 😠
Sukkeravgiften regner jeg ikke med, siden det bare er et påskudd for kr i statskassa, og de vet at sukkeravhengige har råd til det...
Kan forsåvidt tenkes at vi om noen generasjoner har sluttet å spise dyr.
Jeg tviler.
De det vil gå mest utover er husdyrene våre.
De vil bli utryddet som art.
Og ift til de spørsmål så må jeg nok gå i tenkeboksen en stund Patent...
De er så store og vidtomfangene og event konsekvenser i praksis som gjør at det går trill rundt i toppen om jeg prøver følge den "rekka" ...
Men emosjonelt så "vet" og kjenner jeg hva jeg mener om det....
Men om jeg skal ta det som et "svar" så dukker tusen andre spørsmål opp...
🤔🤔🤔
Supermann
Det er noe av det jeg tenker...
Hvilke ansvar har vi for husdyr som vi gjennom tusenvis av år har gjort avhengige av oss ved å tilpasse /avlet frem egenskaper som egner seg i fangenskap. Og ødelagt deres naturlige evne til å klare seg selv?
Mange raser og arter ville nok dødd ut, mens jeg tror noen få ville klart seg
Litt artig, eller skal vi si sørgelig, at du bruker ordet "drøvtygge" i denne sammenheng, @Patent :)
Angående dyrenes verdi som individer: Kjæledyr har vel generelt fått "høynet" sin status der, sammenlignet med dyr som avles frem i store mengder for matproduksjon og kanskje ikke lenger får navn, kun et nummer (?), der de tidligere het Dagros, Litago, osv. Det er vel derfor vi reagerer på at de serverer hunde- og kattekjøtt i andre land, som om de var i en egen klasse. Jo mer kontakt man har med et spesifikt dyr (individ), jo tydeligere blir det jo at de har individuelle særtrekk/"personligheter".
Det er vel ingen individuelle dyr (og mennesker) som lider under aldri å ha blitt født, men i en øko-"systemisk" sammenheng blir det selvfølgelig relevant å stille spørsmålet om et er uetisk evt. å la en art dø ut.
@Patent
Jeg regner ikke med at det var et helt tilfeldig, bevisstløst valg av ord, nei :)
Kjenner at jeg snart er klar for siste veggis steget..
I morgen blir det bønner og ris kokt med litt olje, finhakket chili, hvitløk og ingefær 😋
Og nå må jeg køye, må være våken til snekker kommer 😋😜
🙃god natt og drøm søtt om en blodig biff..
@Haugtussa
Bortsett fra å spise fisk, har jeg tatt det steget. Har alltid vært litt "følsom" når det gjelder å spise kjøtt, og på et tidspunkt mistet jeg lysten på det i flere måneder, uten at jeg hadde en plan om å bli vegetarianer. Jeg spiste da kjøtt kun når jeg fikk det servert, og ribbe til jul. Men så har det blitt mer og mer selvforsterkende _ikke_ å spise kjøtt, av flere grunner, og i lengre tid har jeg ikke spist kjøtt det hele tatt.
F....altså,,, har egentlig lagt meg for å sove, men blei nyskjerrig,,, hvorfor ikke kylling?
Sluttet en lengre periode tidligere å spise kylling, selv om jeg spiste annet kjøtt, etter å ha sett en dokumentar om kyllingproduksjon som satt på netthinnen lenge og gjorde at jeg mistet helt lyst på det - til jeg hadde "glemt" den.
Blabla..
Akkurat sånn har jeg følt også. Mer og mer de siste årene,,, kan gå lang tid mellom hver gang jeg spiser kjøtt...
Men har fått desto mer lyst på egg og fisk. Og tenker det har med proteinbehov å gjøre...
Husker den dokumentaren!
Fra en kylling fabrikk på østlandet et sted... Helt grusom!
Klarte ikke synet av grilla kylling på lang tid,,
@Haugtussa
Ja, jeg har "alltid" vært slik (mens jeg fortsatt spiste kjøtt "som vanlig" også) at jeg får veldig lyst på proteinbomber innimellom. Kroppen "vet" vel når den trenger ulike næringsstoffer, antar jeg. Spiser egg og mye ost (har alltid gjort) + melk fra kuene som de stakkars kalvene kanskje ikke får drikke av + og planteføde som er rik på protein.
Samme her, bortsett fra melk. Det har jeg nesten ikke drukket i voksen alder.. Fordi jeg innbiller meg at jeg ikke tåler det 🙃, men mye ost går bra
Helt enig Patent...
Forstår ikke at det faktisk kan være lovlig....
Huff.....
Har du sett den samme dokumentaren som Haugtussa og meg, @Patent, eller hva er din grunn til ikke å ha kylling på grillen?
Min "følsomhet" overfor kjøtt dreide seg forresten også om at jeg mistet lysten hvis jeg kunne se formen på dyret i maten. Så pølser, en firkantet biff o.l. som "kamuflerer" dette, var lettere. Men unntaket var kylling, som jeg (før den fæle dokumentaren) forbandt med mat snarere enn noe som kom fra dyr, enda grillede kyllinger er jo noe av den maten hvor man aner konturene av det levende dyret.
Så svaret ditt på det jeg lurte på nå, Patent.
@Patent
Viltkjøtt blir noe helt annet enn det fra oppdrettsdyr, synes jeg - og nå mener jeg altså etisk sett. De dyrene får jo leve naturlig til de får en rask død. Dyrebestanden innen de artene folk jakter på har vel også vokst frem naturlig, i motsetning til de unaturlig høye bestandene når det gjelder f.eks. okse, gris, og kylling. Jeg antar at det er sunnere også, all den tid slike dyr har livnært seg på naturlig føde og har fått vokse i et naturlig tempo.
Jo mer distansert, upersonlig og uvitende forhold man har til det, jo dårligere rustet til å ta stilling til dyrevelferdsspørsmål, ja.
Og makten til å prøve å gjenopprette en slags balanse, ligger i menneskenes hender.
...og ikke bare dyrevelferdsspørsmål, men hvor i det hele tatt melken og kjøttet kommer fra, og hvordan det er blitt til.
@Patent
Det er blitt ubalanse i økosystemet, ja.
Gir jo mening at hvis man ikke vet hvor pølsa kommer fra, så virker jakten med sitt skjeve maktforhold brutal til sammenligning.
Men nå blir det natta her :)
@Patent, du sier
"Det jeg tenker på her, er at vi har tatt så stor palss at vi nå /må/ beskatte, altså ikke høste fra husdyrene, men beskatte den ville naturen. Villrein, elg, jerv, ulv og en mengde andre dyr har vi nå målrettet beskatning av, ikke for jegerne skyld, men for balansen, slik vi antar at den best ser ut."
Litt usikker på hva du mener med at mennesker har tatt så stor plass....
Men mye av årsak til den store økningen av hjortedyrbestanden skyldes vel at mennesker og husdyrhold bruker mindre plass nå enn i tidligere tradisjonell drift.
Husdyrhold er flyttet fra utmark og inn i store fjøs, noe som over tid har ført til at naturen har tatt tilbake disse områdene, og igjen gitt bedre vilkår for hjortedyr.
Så kan man jo spørre seg hva som er best ift å opprettholde en viss balanse.
Er det best at vi beskatter /høster av hjortedyrbestanden for å opprettholde balanse , og samtidig få tilgang på mat som kan spises med bedre samvittighet?
Eller er det bedre å slutte regulere rovdyrbestanden, og la naturen balansere seg selv?
Og heller fortsette med store "kjøttfabrikker" og leve godt med de etiske spørsmål som kan stilles ved det..
Jeg vil gjerne fortsette å spise bacon, biff og hamburger. Løsningen er å fjerne ca 5 milliarder mennesker så jeg kan fortsette å spise frittgående høner med god samvittighet.
Trenger en ny pandemi? 🤔
Håpe at man ikke går med i dragsuget selv? 🤔
Jeg bare leker at jeg er deg, Switch.
Vel, jeg vil ikke være negativ til mennesker altså, men jeg tror vi begynner å bli litt for mange på denne jord. Hva med å sende noen bort til andre planeter da? Jeg brainstormer bare.
Selsom debatt dette her må jeg si.
Hadde menneskene det bedre før sivilisasjonenes tid?
Tror dere dyrene har det bedre i naturen enn de kan ha det på en bondegård?
Hvis vi skal gå fra mer eller mindre industrielt dyrehold til kun å spise vilt, vil kjøttspising kun være forbeholdt rikfolk.
Jeg er helt sikker på at det som vil skje hvis det blir ett verdensomspennende forbud mot å spise kjøtt, så vil det om noen hundre år kun være mennesker på denne planeten. Og planter.
Og havet vil være dødt. Fullt av plast. Siden ingen spiser fisk, trenger vi ikke sette inn nødvendige ressurser til å rydde opp.
Har en hjort i naturen ett bedre liv enn storfe i fangenskap?
Det tviler jeg sterkt på.
Alle dyr i naturen blir plaget fra fødsel til død.
De fleste dør som unge. Spist levende av ett rovdyr.
Blir de skadet, pines de i lang tid.
Sykdom, infeksjoner, flått eller skabb får de ingen behandling mot.
Om vinteren både fryser de og lider på grunn av matmangel.
Dyr i fangenskap derimot. De har ly mot vinteren, får alltid godt med mat.
Får behandling mot flått, skabb og infeksjoner.
Blir de skadet får de enten legehjelp eller blir kjapt avlivet.
Ingen spiser de levende.
At mange av våre husdyr kan få det bedre enn de har det i dag, er helt sant.
Mye kan og bør gjøres.
Kanskje spesielt hos de minste dyrene, som oppdrettsfisk og hønsehold.
Men det er selvfølgelig mulig.
Såsant du er villig til å betale 80 kr. for en grillet kylling istedenfor 49.90.
@Supermann
Hvor leser du påstander om at menneskene hadde det bedre før sivilisasjonens tid? Eller at dyr i naturen har det bedre/behageligere liv enn dyr i fangenskap?
@Tattla. Er jo flere som argumenterer for at det er mer etisk riktig å spise villt enn husdyr.
De fleste mener jo at dyr i naturen har det bedre enn dyr i fangenskap.